Jordkvalitet / Ofte stilte spørsmål - Bærum Ferdigplen

Jordkvalitet

Er det store forskjeller på jord?

Jord er ikke bare jord!

Blomsterjord/Plantejord som selges ferdig i sekker består først og fremst av 85–95 % veksttorv som er tilsatt sand, bark og/eller granulert leire. I tillegg kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer.

Det er store kvalitetsforskjeller.

Kvaliteten på jord i sekk er helt avhengig av kvaliteten på veksttorven. Grov/middels grov torv holder på fuktigheten og gir livsviktig luft til planterøttene. Billig jord/tilbudsvare er som regel fin, vakumhøstet torv (høstet ved hjelp av en slags støvsuger som er en rimelig produksjonsmetode. Svakheten er at den først og fremst suger opp de fineste partiklene av torven).  På toppen av det hele brukes ofte store mengder omdannet (mer nedbrutt) torv som har begrensede egenskaper mht å ta opp og gi fra seg vann. Dette er en torvtype som det finnes store mengder av i torvmyrene. Konsekvensen blir ofte et produkt som gir dårlig lufttilgang til røttene, og som ved uttørring kan være vanskelig å få til å trekke vann. Det er ikke uten grunn at vi gartnere bruker skikkelig jord i egen produksjon. Middels til grov Spagnumtorv, lite omdannet, H3-H5, gjerne tilsatt litt sand og leire er tingen!

Bruksområder for jord i sekk.

Skikkelig ferdigjord i sekk egner seg først og fremst til ett-årige vekster som sommerblomster, grønnsaker og krydder, og da gjerne i krukker og kasser. I bed kan du godt plante slike planter i grov veksttorv. Ferdig jord bør du ikke bruke til tykkere lag til plen eller til store plantehull hvis du skal plante flerårige vekster som roser, stauder, busker og trær. Pga av den høye andelen av organisk materiale (torven) vil jorda over tid brytes ned og synke sammen. (Det samme gjelder kompostjord som tilbys i løs vekt). Veksttorv eller kugjødselkompost i begrenset mengde rundt selve rotklumpen ved planting er imidlertid gunstig. Til ovennevnte forhold må du bruke jord med mer hold i, gjerne tyngre, harpet hagejord innblandet ca 25 % sand. Denne får du ikke kjøpt ferdig i sekk, men kun i løs vekt.

For å sitere en professor på Ås: ”Det eneste du kan bruke det meste av tilbudsjorda til, er å tørke den godt og fyre med den!” Fred T. Nilsen www.sjostrand-gartneri.no

Bestill
order-form
Trenger du mer enn 525kvm, ta kontakt
Hent selv
Asker
Bærum
Oslo
Drammen
Kolbotn
Ski
Lillestrøm
Strømmen
Nittedal
Sætre
Høneføss
Hokksund
Ås
Vestby
Kløfta
Kongsberg
Jessheim
Tofte
Enebakk
Fetsund
Gol
Nesbyen
Bagn
Fagernes
Gjøvik
Hamar
Holmestrand
Horten
Tønsberg
Geilo
Nærsnes
Røyken
Larvik
Lier
Takk for din ordre!
Kontakt
Kontaktinformasjon
Beskjed
Takk for din henvendelse!